ÇEVKO Vakfı’nın Küresel Isınma Kurultayı Komitesi iş birliğiyle düzenlediği “İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlikteki Son Gelişmeler” başlıklı çevrimiçi söyleşi 25 Kasım 2024 tarihinde gerçekleşti. Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş, Netpak Yönetim Kurulu Üyesi Özge Avcı Paşaoğlu, ODTÜ – İklim Elçisi Kardelen İşlek ve ÇEVKO Vakfı
ÇEVKO Vakfı’nın Küresel Isınma Kurultayı Komitesi iş birliğiyle düzenlediği “İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlikteki Son Gelişmeler” başlıklı çevrimiçi söyleşi 25 Kasım 2024 tarihinde gerçekleşti. Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş, Netpak Yönetim Kurulu Üyesi Özge Avcı Paşaoğlu, ODTÜ – İklim Elçisi Kardelen İşlek ve ÇEVKO Vakfı Genel Sekreteri Mete İmer’in katıldığı söyleşinin moderatörlüğünü, Küresel Isınma Kurultayı Komitesi Başkanı Celal Toprak yaptı.
ÇEVKO Vakfı Söyleşileri, Kasım ayında da devam etti. Bu ayın söyleşisi, ÇEVKO Vakfı Genel Sekreteri Mete İmer’in açılış konuşmasıyla başladı. İmer sözlerine, Dünya Meteoroloji Örgütü’nün İklimin Durumu 2024 başlıklı raporuna değinerek başladı. Raporda Ocak-Eylül 2024 döneminde kaydedilen 1,54°C’lik sıcaklık artışına dikkat çekildiğini belirten İmer, “Rapora göre, bu durum, Paris İklim Anlaşması’nın 1,5°C sıcaklık artışını aşmama hedefinin artık ulaşılamaz olduğu anlamına gelmiyor. Hâlâ umut var” şeklinde konuştu.
ÇEVKO Vakfı Genel Sekreteri Mete İmer: “İklim finansmanı kapsamında gelişmiş ülkelerin gelişmekte olan ülkelere her yıl en az 300 milyar dolar sağlaması hedefleniyor.”
Bakü’de sona eren 29. Birleşmiş Milletler Taraflar Konferansı’na da değinen Mete İmer bu konferansın öncelikli gündem maddesinin iklim finansmanı olduğunu belirtti. Paris İklim Anlaşması’nın, gelişmiş ülkelerin gelişmekte olan ülkelere yıllık 100 milyar dolar iklim finansmanı sağlamasıyla ilgili hedefin 2025 yılından önce yenilenmesini ve daha yüksek bir hedef belirlenmesini öngördüğünü hatırlatan İmer, tarafların bu konuda anlaştığını vurguladı. İmer sözlerini “Çeşitli müzakerelerden sonra, gelişmiş ülkelerin gelişmekte olan ülkelere her yıl en az 300 milyar dolar sağlamasını öngören bir mutabakat sağlandı” şeklinde tamamladı.
Prof. Dr. Murat Türkeş: “Politikalar, yoksul kesimlerin iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinden daha fazla zarar gördüğü dikkate alınarak oluşturulmalı.”
Söyleşide söz alan ikinci konuşmacı Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş oldu. Konu kapsamında, iklim değişikliği, sürdürülebilirlik, sürdürülebilir kalkınma ve yeni eğilimler üzerinde durulması gerektiğini belirten Türkeş, “özellikle sürdürülebilir kalkınma amaçlarından biri olan iklim değişikliği eylemine odaklanmak istiyorum” diyerek sözlerine başladı. Türkeş, iklim eyleminin kapsamlı bir çerçevede ele alınması gerektiğini belirterek, bu kapsamın sera gazı salımını azaltmak, yaşam ve davranış biçimlerini değiştirmek, yutak alanları geliştirerek atmosferdeki karbon dioksit, metan ve diğer sera gazlarının olumsuz etkilerini azaltmak olduğunu belirtti.
Prof. Dr. Murat Türkeş sözlerini şöyle sürdürdü: “Kentler, enerji, gıda güvenliği ve afetlere dayanıklılık gibi pek çok alanda sürdürülebilirlik hedeflerine uygun bir şekilde dönüştürülmelidir. Bu dönüşüm, merkezi bir planlama, kamucu bir anlayış ve adil bir geçiş ilkesi çerçevesinde gerçekleşmeli. Özellikle yoksul kesimlerin, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinden daha fazla zarar gördüğü dikkate alınarak politikalar oluşturulmalıdır.”
Netpak Yönetim Kurulu Üyesi Özge Avcı Paşaoğlu: “Çevre dostu üretim stratejileri ve düşük karbonlu ürünlerle döngüsel ekonomiye destek veriyoruz.”
Sözlerine “Dünya genelinde iklim değişikliğinin etkileri artık daha belirgin ve yıkıcı hale geldi. 2024 yılının kaydedilen en sıcak yıl olması bekleniyor. Bu durum sadece çevreyi değil, ekonomik ve sosyal yaşamı da derinden etkiliyor” şeklinde başlayan Özge Avcı Paşaoğlu, kaynakların sınırlı, ihtiyaçların sınırsız olduğunu vurguladı. Paşaoğlu “Netpak olarak çevre dostu üretim stratejileriyle düşük karbonlu ürünler üretiyor ve döngüsel ekonomiye destek veriyoruz” dedi.
Netpak Yönetim Kurulu Üyesi Özge Avcı Paşaoğlu, sözlerini; “Yaklaşık 20 yıl önce geri dönüşüm ve sürdürülebilir ürünlerin önem kazanacağını öngörerek üretim hatlarımızı çevre dostu, tekrar kullanılabilir ürünlere yönelttik. Bu stratejik değişim, firmamızın sürdürülebilirlik alanında öncü adımlar atmasını sağladı” şeklinde sürdürerek, yol haritalarının altını çizdi.
ODTÜ – İklim Elçisi Kardelen İşlek: Yaz geldiğinde “tatil zamanı” demek yerine “nerede orman yangını çıkacak” diye düşünür olduk.
Söyleşinin son konuşmacısı ise Ortadoğu İklim Elçisi Kardelen İşlek oldu. İşlek, “Eskiden yağmurlar başladığında, ‘bereket yağdı, ne güzel’ derken; bugün ‘acaba sel olacak mı? Maddi veya manevi bir kayıpla mı karşılaşacağız’ gibi endişeler taşıyoruz. Benzer şekilde yaz geldiğinde, artık ‘tatil zamanı’ demek yerine, ‘nerede bir orman yangını çıkacak’ diye düşünür olduk. Daha önce keyif veren birçok şey, artık gençler ve gelecek nesiller için endişe kaynağına dönüşmüş durumda” dedi.
İklim Elçileri platformunun etkinliklerinden söz eden İşlek, amaçlarının 209 üniversite öğrencisinin kendi üniversiteleri ile İklim Değişikliği Başkanlığı arasında köprü görevi görerek, üniversitelerinde çevre çalışmaları ve çevre toplulukları aracılığıyla yeşil dönüşüme katkı sağlamak olduğunu belirtti.
ÇEVKO Vakfı’nın Küresel Isınma Kurultayı Komitesi iş birliğiyle hazırladığı “İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlikteki Son Gelişmeler” başlığını taşıyan söyleşiyi, ÇEVKO Vakfı’nın YouTube kanalından da izleyebilirsiniz: