Bosna Hersek’te Sosyal Girişimcilik: Foundation Mozaik

Bosna Hersek’te Sosyal Girişimcilik: Foundation Mozaik

TSGA Uluslararası Perşembe Buluşmaları’nın 11 Haziran’daki etkinliğinde Bosna Hersek sosyal girişimcilik ekosistemi ve başarılı sosyal girişimci hikayeleri konuşuldu. Türkiye Sosyal Girişimcilik Ağı proje ortaklarından Foundation Mozaik’in yönetici direktörü Vesna Bajšanski-Agić, Bosna Hersek’teki sosyal girişimcilik ekosistemini sıfırdan nasıl inşa ettiklerini anlatırken, yolu Foundation Mozaik’le kesişen Tamara Jovic ve Lidja Sejdinovic de kendi sosyal girişimcilik hikayelerini paylaştı.

2002’den bu yana Bosna Hersek’te sosyal etki ekosistemi ve ekonomisi yaratmak için çalışan Foundation Mozaik‘in hikayesini anlatan Vesna Bajšanski-Agić, iyi ekonominin yaratıcıları olan genç sosyal girişimcileri belirlemeye, güçlendirmeye ve onlara yatırım yapmaya çalıştıklarını belirtti. Avrupa’da girişimciliğin en az bulunduğu ülke olduklarını aktaran Bajšanski-Agić, “Avrupa’da gençler arasındaki işsizliğin de en yüksek olduğu ülkeyiz. İnsanlar girişimci olmayı tercih etmiyor, risk almaya ve başarısızlıkları bir ders olarak görmeye hazır değiller. Foundation Mozaik olarak 33 bin kayıtlı üyemiz bulunuyor ve her ay yaklaşık 100 bin kişi sitemizi ziyaret ediyor. Ancak, birçok genç kendine güvenmiyor ve kendini bir girişimci olarak görmüyor. Genç girişimcileri belirleyip onlara geri ödemesiz hibeler veriyor ve bu sırada yaptıklarını yakından takip ediyoruz. Şu ana kadar 82 sosyal girişime destek olduk ve 62’si hala ayakta. Bunun dışında, yeni nesil rol modellerine de öncülük ediyoruz ve 500 rol modele ulaşmak istiyoruz. Bosna Hersek’te gençler için fırsatlar olsa da gençlerin bu fırsatın ulaşması çok zor. Ayrıca, fikirlerini gerçekleştirmek için desteğe ve yatırıma ihtiyaçları var. Ekosistemimiz kırık bir merdivene benziyor, biz de her basamakta olmak yerine merdivenin omurgasını oluşturarak basamakları birbirleriyle buluşturmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

“Bu işe başlarken çok korktum ve hala bazen korkuyorum”

Foundation Mozaik’le yolu kesişen sosyal girişimcilerden “Süper Kadın” anlamında gelen Superzena’nın Kurucusu Tamara Jovic, “Temizlik hizmetleri veren bir kurumuz. Kırk yaş üstü, eğitimi olmayan kadınlarla çalışıyoruz. Bu işe başlarken çok korktum ve hala bazen korkuyorum. Kendimi girişimci olarak görmüyordum ve bu iş nasıl yapılır bilmiyordum. Bu nedenle, Foundation Mozaik’in teklifini iki kere reddettim. Ancak, annemin de bizi geçindirmek için 40 yaşından sonra hayatında ilk defa temizlik işinde çalışmasından çok etkilendim. Sistemin görmediği kadınların bağımsızlıklarını kazanmalarını, güvende hissetmelerini, hak ettikleri saygıyı görmelerini istiyordum.  Bu nedenle üçüncü seferde teklifi kabul ettim ve şimdi daha önce hayatlarında hiç istihdam edilmemiş, 40 yaş üstü beş kadınla çalışıyoruz” diyerek hikayesini anlattı.

“Girişimcilik kolay bir iş değil ama imkansız diye bir şey yok”

Foundation Mozaik’le yolu kesişen sosyal girişimcilerden bir diğeri olan Çocukların Eğitimi Derneği Pričalice’in Kurucusu Lidja Sejdinovic, “Çocuklar için bir eğitim merkeziyiz. Oyunlar aracılığıyla katılımcılarımızın yaşam boyu sürecek beceriler edinmesini ve bu becerilerin gelişmesini sağlıyoruz. Kârımızın yüzde 51’ini topluma geri veriyoruz. Hedefimiz bu merkezlerimizi çoğaltmak. Girişimci olmadan önceki işimde pek mutlu değildim. Daha sonra çocuğum olduğunda ona örnek olacak bir iş yapmak istedim ve bu girişimi hayata geçirirken ikinci çocuğuma hamileydim. Her gün saatlerce çalışıyor ve eğitimler alıyordum. Ailem ve çevrem bu süreçte bana çok destek oldu. Girişimcilik kolay bir iş değil ama destekleyeniniz varsa, her gün yeni şeyler öğrenmeye hazırsanız ve sorunların çözülebileceğini düşünüyorsanız imkânsız diye bir şey yok” ifadesinde bulundu.

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar