Belediyelerden sürdürülebilir kalkınma konusunda iş birliği

Belediyelerden sürdürülebilir kalkınma konusunda iş birliği

Sürdürülebilir kalkınma hedeflerini gerçekleştirmek için ortak çalışma kararı alan 21 belediye, Sürdürülebilir Kentsel Gelişim Ağı’nı kurdu.

Yereliz Derneği tarafından gerçekleştirilen çalışma ve 21 belediye tarafından kurulan Sürdürülebilir Gelişim Ağı, belediyelerde sürdürülebilirliğin kurumsallaşması ve iklim değişikliği gibi küresel sorunların yerel izdüşümlerine karşı gerekli önlemlerin alınması konularında çalışmayı hedefliyor.

Yeni göreve gelen belediye başkanlarının ilk 6 ay içerisinde stratejik planlarını sunmaları gerekiyor. Yerel yönetimler tarafından 5018 sayılı yasaya göre hazırlanması gereken bu metinler, ilgili belediyenin temel ilke ve politikalarını, hedef ve önceliklerini bunlara ulaşmak için izlenecek yöntemler ile kaynak dağılımlarını içeriyor.

Türkiye’de bir ilk olan bu ağa dahil olan belediyeler, iletişim, deneyim paylaşımı gibi konularda iş birliği yapacaklar. Yerel İzleme, Araştırma ve Uygulamalar Derneği (Yereliz) tarafından Türkiye’nin farklı bölgelerinden 21 belediyenin katılımıyla gerçekleşen Belediyeler için Stratejik Plan ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Eğitimi kapsamında 2020-2024 dönemi belediye gündeminin küresel gündemlerle buluşturulmasının gerekliliği öne çıktı.


Kadıköy Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen eğitimde 2 gün boyunca katılımcılar, “Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin Yerelleşmesi” konusunda çalışma gerçekleştirdi. 

İklim krizi, yoksulluk, eşitsizlik gibi konular yerelin gündemi olacak

Eğitimde Nilüfer Belediyesi Stratejik Planlama Süreci sunumuyla Stratejik Yönetim ve Planlama Büro Sorumlusu Aslıhan Çöpoğlu, “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Nedir? Yerelleştirilmeleri Neden Önemlidir?” sunumuyla; Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP)  Türkiye İletişim Koordinatörü Faik Uyanık, “Kadıköy Belediyesi ‘Anlat Kadıköy’ & Entegre Raporu” sunumuyla Kadıköy Belediyesi Stratejik Geliştirme Müdürü Can Akbal, “Maltepe Belediyesi Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Araştırma Raporu” sunumuyla Maltepe Belediyesi Strateji Geliştirme Müdürü Bahadır Keşan ve Sürdürülebilir Kentler için Stratejik Planlama sunumuyla EkoIQ dergisinden Barış Doğru yer aldı.

Eğitimin ikinci gününde ise sürdürülebilirlik ve yerelleşme başlığı altında gerçekleşen atölye çalışmasında yerellerin küresel ölçekli gündemlerle bağ kurması ve bu sayede iklim krizi, yoksulluk, eşitsizlik ve kurumsal kaynakların ve yapıların güçlenmesi gibi başlıklarda belediyelerin politika belgeleri oluşturulması gerektiği vurgulandı.

İzmir Büyükşehir Belediye’ni temsilen eğitme katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in öncülüğünde başlayan “Sürdürülebilir Kalkınma Yolculuğu” sunumuyla sürdürülebilirlik bakış açısının kentlerin kurumsallaşması ve gelişimine yaptığı katkıları katılımcılarla paylaştı.

Sürdürülebilir Kentsel Gelişim Ağı kuruldu

Eğitimin ilk çıktısı ile Sürdürülebilir Kentsel Gelişim Ağı oldu. Sürdürülebilir Kentsel Gelişim Protokolü’ne imza atmış belediyelerin, iletişim, paylaşım ve iş birliğini içeren ve Türkiye ‘de alanında bir ilk olan Sürdürülebilir Kentsel Gelişim Ağı, katılımcıların ortak çağrısıyla kuruldu. Ağın ilk sekretaryasını İzmir Büyükşehir Belediyesi üstlenirken; ağa dahil olan belediyeler, iş birliklerini daha ileriye taşıyacaklarını ilan ettiler.

Sürdürülebilir Kentsel Gelişim Ağı; Şanlıurfa Ceylanpınar Belediyesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bursa Gürsu Belediyesi, İstanbul Küçükçekmece Belediyesi, Eskişehir Tepebaşı Belediyesi, Zonguldak Çaycuma Belediyesi, İstanbul Sultanbeyli Belediyesi, Kars Belediyesi, Rize Fındıklı Belediyesi, Muğla Fethiye Belediyesi, Mardin Büyükşehir Belediyesi, İzmir Çiğli Belediyesi, İzmir Konak Belediyesi, Denizli Acıpayam Belediyesi, Siirt Belediyesi, Giresun Espiye Belediyesi, İstanbul Avcılar Belediyesi, Van Büyükşehir Belediyesi, Bursa Nilüfer Belediyesi ve İstanbul Maltepe Belediyesi’ni kapsıyor.

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar