Bebek gelişimi için farkındalık projesi

Bebek gelişimi için farkındalık projesi

Molfix, “Hayat Bağım” projesiyle güvenli bağlanma ve bebeğin gelişim alanlarında farkındalık yaratmak ve yenidoğan yoğun bakım ünitelerine, kuvöz, solunum cihazı gibi hayati ekipman desteği sağlamak üzere yola çıktı. Molfix, T.C. Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü desteği ve Bebek Ruh Sağlığı Derneği proje ortaklığıyla gerçekleştirilen projede, bir yılda 10 ilde 5 bin anne ve bebeğine, 350 ebe-hemşireye ulaşmayı hedefliyor.

Güvenli bağlanma ve bebeğin gelişim alanlarında farkındalık yaratmak ve erken doğan bebeklerin ve riskli doğum yapan annelerin hayata tutunması için, fiziksel, sosyal ve psikolojik koşullarını iyileştirme amacıyla Molfix tarafından geliştirilen ‘Hayat Bağım’ isimli kurumsal sosyal sorumluluk projesi, Türkiye’de 10 ildeki kamu hastanelerinde hayata geçiriliyor.

Hayat Kimya Strateji ve Pazarlamadan Sorumlu Global Başkan Yardımcısı Aysel Aydın ve Hayat Kimya Türkiye Genel Müdürü Enes Çizmeci’nin ev sahipliğinde ve uzmanların katılımıyla 1 Kasım Cuma günü gerçekleştirilen basın toplantısında, erken doğum oranları ve bebek kayıp istatistiklerinin yanı sıra, bu oranların pozitif yönde değiştirilebilmesi adına yapılabilecek çalışmalar vurgulandı.

Hayat Kimya Strateji ve Pazarlamadan Sorumlu Global Başkan Yardımcısı Aysel Aydın “Hayat Bağım projemizi 10 ildeki devlet hastanelerinde bulunan anne misafirhanelerinde ve yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde gerçekleştiriyoruz. Diyarbakır, Erzurum, Isparta, Kayseri, Kocaeli, Konya, Sivas, Şanlıurfa, Trabzon ve Van bu illerimiz… İllerimizi belirlerken ülkemizin her bölgesini temsil etmeye özen gösterdik. Hayat Bağım projemizde verdiğimiz eğitimlerle, “güvenli bağlanma” ve bebeklerin gelişim alanlarında farkındalık sağlamayı hedefliyoruz. Yanı sıra çok önemli bir yatırım daha yaparak, kuvöz, solunum cihazı gibi hayati ekipmanları yenidoğan yoğun bakım ünitelerine bağışlayarak bebeklerin hayata tutunmasına katkıda bulunuyoruz. Yaşam üniteleri olmazsa bebeğin tıbbi ve hayati ihtiyacı karşılanamaz. Annenin psikolojisi sağlam olmazsa bebeği yaşama tutunamaz. Bu nedenle projemiz erken, riskli doğum yapan anne ve sağlıksız doğan bebekler için her yönüyle kapsayıcı. Bebekleri Hayata Sevgi ile bağlamayı amaçlıyoruz” dedi.

10 ilde 5 bin anneye ve 350 ebe ve hemşireye erişim hedefleniyor

Hayat Bağım Projesi ile, bebekleri yeni doğan yoğun bakım ünitesinde tedavi gören annelerin, psikolojik ve sosyal koşullarının iyileşmesi amaçlanıyor. Devlet hastanelerinin anne misafirhanelerinde kalan anneleri, 15 günde bir psikologlar ziyaret ederek, onlara güvenli bağlanma üst başlığında eğitimler veriyor. Aynı eğitim yeni doğan yoğun bakım ünitesinde görev yapan ebe & hemşirelere de Bebek Ruh Sağlığı Derneği ve Hacettepe Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Pınar Bayhan tarafından veriliyor. Bir yılda 5 bin anneye ve 350 ebe-hemşireye erişim hedefleniyor.

Bebek Ruh Sağlığı Derneği’yle, projenin saha ölçümlemelerini ve analizlerini yaptıklarını belirten Aydın “Geçtiğimiz ay saha çalışmalarına başladığımız projemizde, 10 ilde şimdiye kadar eğitim alan annelerin dörtte biriyle eğitim öncesinde ve eğitim tamamlandıktan sonra değerlendirme anketi gerçekleştirdik. 451 anneye ulaştık, toplam 117 anne ile de anket yapıldı. Yoğun bakımdaki bebekle etkileşim kurmayı, kanguru bakımı yapmayı, bebek gelişimini bilip bilmediklerini sorduk. Eğitim öncesindeki bilgi seviyesi yüzde 37 iken, eğitim sonrası bilgi seviyesi yüzde 75’e çıktı” dedi.

Kerem Efendioğlu
ADMINISTRATOR
PROFİL

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar