Avrupa Komisyonu, küresel rekabet gücünü artırmak ve Avrupa’yı sürdürülebilir ve yenilikçi bir ekonomik güç merkezi haline getirmek amacıyla Rekabetçilik Pusulası (Competitive Compass) olarak adlandırılan yeni stratejisini yayımladı. Avrupa Rekabetçilik Pusulası, rekabet gücünü korumayı ve sürdürülebilir refahı güvence altına almayı hedefliyor. ‘’Yenilikçilik’’, ‘’Yeşil Dönüşüm’’ ve ‘’Güvenlik’’ olmak üzere üç temel eksene dayanan strateji, Avrupa’nın son yirmi yılda üretkenlik açısından
Avrupa Komisyonu, küresel rekabet gücünü artırmak ve Avrupa’yı sürdürülebilir ve yenilikçi bir ekonomik güç merkezi haline getirmek amacıyla Rekabetçilik Pusulası (Competitive Compass) olarak adlandırılan yeni stratejisini yayımladı.
Avrupa Rekabetçilik Pusulası, rekabet gücünü korumayı ve sürdürülebilir refahı güvence altına almayı hedefliyor.
‘’Yenilikçilik’’, ‘’Yeşil Dönüşüm’’ ve ‘’Güvenlik’’ olmak üzere üç temel eksene dayanan strateji, Avrupa’nın son yirmi yılda üretkenlik açısından dünyanın diğer büyük ekonomilerinden geride kalması nedeniyle geliştirildi.
‘’Yenilikçilik’’ alanında AB, Ar-Ge ekosistemini güçlendirmek adına yeni girişimleri destekleyen bir ortam oluşturacak. Sanayi altyapısını güçlendirmek için yapay zeka, kuantum, biyoteknoloji, robotik ve uzay teknolojileri gibi alanlarda stratejik planlama yapacak.
‘’Yeşil Dönüşüm’’ kapsamında yakında hayata geçirilecek ‘’Temiz Sanayi Anlaşması’’ile temiz enerjiye erişimin kolaylaştırılması ve yeşil sanayi yatırımlarının teşvik edilmesi sağlanacak.
‘’Güvenlik’’ alanında ise tedarik zincirlerini çeşitlendirmek ve bağımlılıkları azaltmak için yeni ortaklıklar kurmak hedefleniyor.
Pusula, bu üç temel alanı güçlendirmek için beş temel adıma odaklanıyor:
1.Yasal ve idari yüklerin azaltılması için idari süreçler sadeleştirilecek. Sürdürülebilirlik raporlaması, tedarik zinciri yükümlülükleri ve vergi düzenlemeleri basitleştirilecek.
2. Avrupa’da ortak pazarın daha verimli hale getirilmesi sağlanacak.
3. Rekabetçiliğin finansmanı için ‘’Avrupa Tasarruf ve Yatırım Birliği’’ kurulacak. Yeni tasarruf ve yatırım ürünleri oluşturulacak, risk sermayesi teşvik edilecek.
4. Yeni becerilerin geliştirilmesi için ‘’Beceriler Birliği’’ kurulacak. Yaşam boyu öğrenme yatırımları artırılacak. AB’ye dışarıdan nitelikli istihdam çekmek için politikalar geliştirilecek.
5. AB üye ülkeleri arasında politikaların daha iyi koordine edilebilmesi için oluşturulacak ‘’Rekabetçilik Koordinasyon Aracı’’ ile ülkeler arasında uyum sağlanacak.
Avrupa Rekabetçilik Pusulası, eski Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi tarafından 2024 yılında hazırlanan Draghi Raporu temel alınarak geliştirildi.