Amazon, kurumsal yenilenebilir enerji alımında dünya lideri

Amazon, kurumsal yenilenebilir enerji alımında dünya lideri

Hindistan, ülkedeki yenilenebilir enerji kaynaklarının ticaretini başlatmak isteyen Amerika merkezli teknoloji şirketi Amazon’a yeşil ışık yaktı.

Elektronik ticaret devi, kategori III enerji ticaret lisansını almasının ardından, ülkede bir dizi rüzgar ve güneş enerjisi projesi inşa etmeye başladı. Kategori III lisansı, şirketin yılda 4,000 milyon birime kadar elektrik ticareti yapmasına olanak tanıyor.

Amazon, Hindistan’da toplam 720 Megawatt’lık enerji satın alma anlaşması imzaladı. Bununla birlikte, Vibrant Energy, ReNew Power Global, Amp Energy India ve Brookfield Renewable gibi enerji şirketleriyle ortak oldu.

Şirket, enerji ticaretinin tamamını yan kuruluşu olan AEI New Energy Trading Pvt. Ltd. ile yürüteceğini açıkladı.

Geçtiğimiz yılın ortalarında Hindistan’ın en büyük yenilenebilir enerji şirketlerinden biri olan ReNew Energy Power ile 210 Megawatt gücünde güneş enerjisi santralinin temelini atmak için işbirliği yaptı.

Güneş çiftliği, Amazon’un ülkede hayata geçirmeyi planladığı üç yenilenebilir güneş enerjisi projesinden birini temsil ediyor. İkinci proje, Amp Energy India ile ortaklaşa yürütülen 100 Megawatt gücündeki santral ve üçüncüsü ise Brokfield Renewable ile başlatılan 110 Megawatt’lık proje.

Üç güneş çiftliğinin yılda toplam 1.076.000 megavat saat (MWh) temiz enerji üretebileceği ön görülüyor. Bu rakamın, başkent Delhi’deki 360 bin hanenin elektrik tüketimini karşılamaya yeterli olacağı belirtiliyor.

Bunlara ek olarak, Amazon geçen yılın sonlarında şebeke ölçeğinde iki yeni enerji projesini daha duyurdu. Vibrant Energy ile olan ortaklığı kapsamında, Karnataka ve Madhya Pradesh eyaletlerinde güneş ve rüzgar kaynaklı iki yeni hibrit proje geliştirecek.

Bu projelerin toplam kapasitesinin 300 Megawatt olduğu duyuruldu. Şirketin, Hindistan’da kamu hizmeti ölçeğinde devam eden beş yenilenebilir enerji projesi bulunuyor.

Hindistan’ın net sıfır hedefleri

Son yıllarda iddialı net sıfır hedefleri belirleyen Hindistan, pek çok sektörde karbondan arındırma çabalarına hız verdi. Kasım 2022 tarihinde Mısır’da gerçekleşen COP 27- Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nde (UNFCCC), Uzun Vadeli Düşük Emisyonlu Kalkınma Stratejisini sundu.

Hindistan, 2070 yılına kadar net sıfır karbon emisyonuna ulaşmayı ve 2030 yılına kadar yenilenebilir enerji kapasitesini 500 Megawatt’a çıkarmayı taahhüt etti.

Amazon’un Asya genelindeki temiz enerji projeleri

Dünyanın en büyük kurumsal yenilenebilir enerji alıcısı olan Amazon, gezegeni karbondan arındırma konusunda güçlü bir taahhüde sahip. Hindistan’ın yanı sıra Endonezya, Japonya, Singapur ve Avustralya’da da yeşil ve yenilenebilir enerji proje yatırımları bulunuyor.

Asya-Pasifik bölgesinde 50’nin üzerinde yenilenebilir enerji projesi üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Bu bölgedeki enerji projeleri portföyünün toplam kapasitesi 1,6 Gigawatt.

2021 yılında Singapur’da ilk yenilenebilir enerji projesini başlatan Amazon, 62 Megawatt’lık güneş santralinden sağlanan kaynakla yılda 80 bin megavat saat (MWh) temiz enerji üretme potansiyeline sahip olacak. Bu sayede, Singapur’da 10 binden fazla hanenin elektrik tüketimi karşılanacak.


Amazon geçtiğimiz yıl, Çin’deki ilk yenilenebilir enerji projelerini duyurdu. Bunlar, toplam enerji kapasitesi 200 Megawatt olan ve yılda 496 bin MWh üretim yapabilen ve ülkede 250 binden fazla evin enerji ihtiyacını karşılayacak güce sahip rüzgar ve güneş santralleri.

Amazon’un karbondan arındırma stratejileri

Şirket, yenilenebilir enerji projeleri geliştirmenin yanında, Amazon Web Services (AWS) platformu kapsamında dünya genelinde iklim tabanlı veri toplama çabalarını da destekledi.

AWS, araştırmacılara ve bilim insanlarına yardımcı olmak amacıyla Amazon Sustainability Initiative’i (ASDI) hayata geçirerek, geniş ölçekte iklim tabanlı veri kümelerine daha etkin erişimlerine olanak sağladı.

Şirket ayrıca ABAQUS adını verdiği yeni bir karbon kredisini piyasaya sunmak için Verra ile ortak oldu. Verra, özellikle karbon emisyonları ile ilgili çevre standartlarının oluşturulmasında ve sürdürülmesinde lider olan kar amacı gütmeyen bir şirket.

ABAQUS, uzun vadeli karbondan arındırma girişimlerinin yeni değer yaratma ve sürdürülebilme özelliklerini iyileştirmeyi amaçlıyor.

Amazon’un 2021 yılındaki karbon ayak izinin, 2019 yılından bu yana yüzde 40 artışla büyüdüğü tespit edildi ve şirketin aynı yıl içindeki toplam karbon emisyonunun 71 milyon metrik ton olduğu bildirildi.

Bu gerçekle harekete geçen teknoloji şirketi, net sıfır taahhütlerini belirlemek için 2019 yılında ‘The Climate Pledge’ girişimini hayata geçirdi.


Karbondan arındırma stratejisinin üç temel yönünü kapsayan The Climate Pledge girişimine 300’den fazla kuruluş imza atarak ortak oldu.

  • Dekarbonizasyon projelerini hayata geçirerek karbonun ortadan kaldırılması (örneğin yenilenebilir enerji)
  • Karbon emisyonlarının mevzuata uygun olarak daha doğru ve düzenli olarak raporlanmasının sürdürülmesi (örneğin ASDI gibi girişimler aracılığıyla)
  • Güvenilir karbon dengeleme teknolojilerinin kullanılması (örneğin ABAQUS)

https://bit.ly/3H7qGcP

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar