Ali İsmail’i anma haftası başladı

Ali İsmail’i anma haftası başladı

10 Temmuz Ali İsmail Korkmaz’ın ölüm yıldönümü kapsamında; gençlerin toplumsal fayda sağlayan etkinliklerde yer alarak daha önyargısız, daha çatışmasız, daha eşitlikçi, daha sosyal bireyler haline gelmelerini amaçlayan Ali İsmail Korkmaz Vakfı’nın (ALİKEV) Genel Koordinatörü Deniz Umut Eker’le Ali İsmail’i anma etkinliklerini, COVID-19 salgını sürecinden nasıl etkilendiklerini ve “Düş Elçileri” programlarını konuştuk.

Bu yıl Ali İsmail’i anma etkinlikleri kapsamında neler yapılacak?

Ali İsmail Korkmaz Vakfı olarak anma etkinliklerini bu sene daha geniş bir zaman dilimine ve temalara ayırdık. Bu bağlamda, bir hafta boyunca farklı etkinlikler gerçekleştireceğiz. Bu sene Ali İsmail Korkmaz’ı anma haftası kapsamında üç farklı etkinlik planladık. İzleyicilerin de sorularıyla katılabileceği ve canlı yayınlanacak etkinlikleri, yaşadığımız pandemi süreci nedeniyle dijital ortamda, ALİKEV’in YouTube kanalından izleyicilerle buluşturacağız. Bu kapsamda, 6 Temmuz Pazartesi günü, “Gençlik Hakları” konusunda bir söyleşi gerçekleştireceğiz. Söyleşide, Gençlik Örgütleri Forumu Genel Koordinatörü Hasan Oğuzhan, Toy Gençlik Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ezgi Gedik Güneş ve Gençlik Çalışanı Hande Nur İpek bizimle olacak. 8 Temmuz Çarşamba günü ise sivil alanın önemli aktörleri sivil toplumun ve faaliyetlerinin önemini tartışacak. Sivil toplum gönüllüsü İbrahim Betil’in, oyuncu ve İhtiyaç Haritası kurucu ortağı Mert Fırat’ın, Sosyal Haklar Derneği Genel Başkanı Melda Onur’un ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyal Haklar Merkezi’nden Laden Yurttagüler’in konuşmacı olarak katılacağı etkinliğin moderasyonunu gazeteci, aktivist ve ALİKEV gönüllüsü İrem Afşin üstlenecek. Son olarak, 10 Temmuz Cuma günü Korkmaz ailesinin anmaya katılımının ardından, sanatçı Ceylan Ertem gazeteci Burcu Karakaş ile müzikli bir söyleşi gerçekleştirecek.  

Bu anma etkinliklerine nasıl katılınabiliyor?

Anma etkinliklerinin tümü “ALİKEV” YouTube kanalı üzerinden herkesin erişimine açık ve canlı yayınlanıyor olacak.

“Düş Elçileri” programınız kapsamında neler yapıyorsunuz? Koronavirüs salgını süreci çalışmalarınızı etkiledi mi?

Düş Elçileri programı, 15-25 yaş arası gençlerin, yerel veya ulusal düzeyde yaşadıkları bir sorunun çözümü için sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştirmelerini hedefliyor. Bu sebeple, sahada birebir ilişkilerle yürüyen bir program. Yaşadığımız pandemi süreci nedeniyle okulların kapanmasıyla birlikte üniversitede okuyan Düş Elçilerinin memleketlerine dönmesi, yaşanan sokağa çıkma yasakları, programın saha faaliyetlerinin gerçekleşmesini engelledi. Fakat bu zor dönem, Düş Elçileri’yle daha yakın iletişim kurmamızı sağladı. Faaliyetlerimizi onlardan gelen geri bildirimler ve ihtiyaçlar ekseninde yeniden kurguladık. Bu doğrultuda, Düş Elçileri’yle beraber her hafta buluştuk ve hak temelli atölyeler gerçekleştirdik. Katılım, ekoloji, toplumsal cinsiyet, iletişim vb. konularda gençlerle buluştuk ve tartıştık. Sürecin getirdiği zorluklara rağmen hepimiz için keyifli ve verimli bir dönem geçirdik diyebiliriz.

COVID-19 salgını sürecinde sivil toplumun önemi hangi bakımlardan arttı sizce?

Pandemi öncesinde sivil alan kişilerin, kurumların deneyimlerini biriktirdiği ve genelde hedef kitlelerle paylaştığı, görece “kapalı” bir alandı. COVID-19 dönemiyle sivil alanda üretilen bilgi çok daha erişilebilir ve paylaşılır oldu. Örgütler uzmanlık alanları doğrultusunda bilgi birikimlerini yalnızca kendi hedef kitlelerine değil, diğer kişi ve kurumların erişimine de açtı. Bu sivil dayanışma da sivil alanın örgütlenme becerisini muhakkak artırdı. Ayrıca örgütler kendi paydaşlarına çok daha kapsayıcı bir şekilde ve daha sıklıkla ulaşabildi. Örneğin, ALİKEV olarak farklı şehirlerde bulunan düş elçilerimizle her cuma buluşarak hak temelli atölyeler gerçekleştirdik. Normalde böyle buluşmalar için yaz kamplarını beklememiz gerekiyordu, bu açıdan biz pandemiyi avantaja dönüştürdüğümüzü düşünüyoruz.

Aynı zamanda öğrencilere burslar da veriyorsunuz. Şimdiye kadar kaç öğrenciye ulaştınız? Kimler bu burs fonlarınızdan yararlanabiliyor?

Üniversite ve lise öğrencilerinin eğitim haklarına destek olmak amacıyla burs desteğinde bulunmak Ali İsmail Korkmaz Vakfı’nın temel faaliyetleri arasında yer alıyor. Bu kapsamda şimdiye kadar 226 üniversite öğrencisi, 75 lise öğrencisi olmak üzere toplam 301 farklı öğrenci bu destekten faydalandı. Desteklenen bursiyer sayısının artmasını her zaman hedefliyor ve önemsiyoruz. Elimizdeki kaynağı daha fazla gence ulaştırmak için çaba harcıyoruz.

Maratonların STK’ların kaynak oluşturma konusunda önemli bir yeri vardı. Koronavirüs salgını sebebiyle bu koşular da iptal oldu. ALİKEV olarak bu konuda nasıl çözümler geliştirmeyi hedefliyorsunuz?

Yardımseverlik koşuları, ALİKEV ve ALİKEV ölçeğindeki vakıflar için önemli bir kaynak yaratma faaliyeti. Aynı zamanda bu koşular görünürlük ve iletişim çalışması alanında da sivil toplum örgütlerine bir alan açıyor. Bu koşuların en önemlisi de İstanbul Maratonu. Bu sene 42’ncisi gerçekleşecek maraton için çalışmalarımıza en kısa zamanda başlayacağız. Her sene gönüllülerimizle birlikte katılımcı bir süreç kurgulayarak, el ve gönül birliğiyle bu süreci inşa ediyoruz. Bu sene de pandemi koşullarına ve kısıtlarına uyum sağlayacağımız alternatif çözümleri yine gönüllülerimizle beraber kurgulayacağız. Pandemi süreci bizi yaratıcı yöntemler bulmaya muhakkak itecek, bu süreci teknolojik imkanlarla nasıl destekleyebiliriz üzerine düşünerek ilerleyeceğiz.

Bunun dışında doğum günü, bayram, Anneler Günü gibi özel günler için ALİKEV olarak hazırladığımız sertifikalarımız var. Sosyal mesafe kurallarıyla yaşamaya alışmaya çalıştığımız bu günlerde destekçilerimiz; sevdiklerine, duygularını bu sertifikalar aracılığıyla ileterek bize destek olmaya devam edebilirler. Ayrıca yine bu dönemde www.duslerindeozgurdunya.com adresinden yapılan ürün satışları da vakfın faaliyetlerini desteklemeye devam ediyor. 

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar