AB’den yeni adım: Sürdürülebilirlik standartları sadeleşiyor

AB’den yeni adım: Sürdürülebilirlik standartları sadeleşiyor

Avrupa Komisyonu tarafından sunulan yeni yasa teklifiyle, sürdürülebilirliğe yönelik düzenlemelerin sadeleştirilmesi ve bürokratik engellerin azaltılması hedefleniyor.

Yeni yasa teklifi, şirketler üzerindeki idari yüklerin en az yüzde 25 oranında azaltılmasını, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler (KOBİ) için bu oranın yüzde 35’e çıkarılmasını amaçlıyor.

Avrupa Komisyonu’nun sunduğu sürdürülebilirlik odaklı yeni yasa paketi Kurumsal Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları (Corporate Sustainability Reporting Directive, CSRD), Kurumsal Sürdürülebilirlik Durum Tespiti Direktifi (The Corporate Sustainability Due Diligence Directive, CSDDD) ve Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) yönetmeliklerini içeriyor.

Kurumsal Sürdürülebilirlik Raporlama Direktifi (CSRD), şirketlerin çevresel ve sosyal etkilere dair bilgi paylaşımını zorunlu kılarak yatırımcılar ve tüketiciler için daha fazla şeffaflık sağlamayı amaçlıyor.

Yeni düzenlemeyle birlikte CSRD’nin kapsamına giren şirket sayısının önemli ölçüde azaltılması planlanıyor. Mevcut sistemde, 250 ve üzeri çalışanı bulunan büyük şirketler için geçerli olan raporlama yükümlülüğü, 1000 ve altında çalışanı olan şirketlerle sınırlandırılıyor. Ayrıca bu şirketlerin yıllık cirosunun 50 milyon euronun altında veya bilançosunun 25 milyon euronun üzerinde olması gerekiyor. 

Bunlara ek olarak AB Komisyonu, Avrupa Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları’nı (ESRS) önemli ölçüde sadeleştirmeyi planlıyor. Bu kapsamda belirsiz hükümlerin netleştirilmesi ve diğer yasal düzenlemelerle uyumun artırılması ve şirketler için daha anlaşılır ve uygulanabilir raporlama standartlarının oluşturulması amaçlanıyor.

Yeni teklifle, şirketlere sürdürülebilirlik çerçevesine uyum sağlamak için daha fazla zaman tanınıyor. Bu kapsamda şirketlerin ilk raporlama süresinin 2027 ortasından 2028 ortasına ertelenmesi planlanıyor.

Diğer bir konu ise şirketlerin artık yalnızca doğrudan tedarikçilerini kontrol etmek zorunda olması: Tedarik zincirlerinin daha alt basamaklarındaki taşeron ve yan tedarikçileri kapsama zorunluluğu kaldırılacak. Tedarik zincirlerinin yıllık olarak değerlendirilmesi yerine, her beş yılda bir gözden geçirilmesi yeterli olacak.

Yeni düzenlemelerle, AB genelinde kamu ve özel sektörün yatırım kapasitesinin artırılarak daha dayanıklı, sürdürülebilir ve rekabetçi bir Avrupa ekonomisi inşa edilmesi hedefleniyor. 

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar