Genel Yayın Yönetmeni

Selin Babacan

Editörler

Beyza Nur Seyhan
Dilek Koyuncu
Sıla Kararoğlu

Adres

Cumhuriyet Caddesi, El Irak Apt. 165/5 Harbiye 34373 İstanbul
T: +90 212 219 29 71
Spor ve Sürdürülebilir Kalkınma Uluslararası Zirvesi Olimpiyat ve Paralimpik Oyunların ön açılışı için yapılacak

26 Temmuz 2024 tarihinden itibaren Fransa, Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları’na ev sahipliği yapacak. Dünyanın en büyük spor etkinliği olan bu oyunlar; kamu kurumları, STK’lar ve sivil toplum üyelerini içerecek şekilde düzenleniyor. Oyunlar, Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDG’ler) etrafında katılan ulusları bir araya getirme benzersiz bir fırsat sunuyor.

Fransız Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Başkanı Thomas Bach, Oyunların Açılış Töreni’nin (26 Temmuz 2024) arifesinde 25 Temmuz’da “Carrousel du Louvre”da 17.00-18.30 saatleri arasında bir zirve düzenleme önerisinde bulundular.

Sürdürülebilir Kalkınma için spor

Bu Zirve, ülkelerin ve spor paydaşlarının, sporun Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne (SDG’ler) katkıda bulunmasını sağlama kararlılıklarını açıkça ortaya koymalarına olanak tanıyacak. Paris 2024 hedefleri doğrultusunda ve gelecek nesillere yönelik daha geniş bir taahhütün parçası olarak düzenlenen zirve, gençlere adandı.

Paris 2024 Planet ve People Paktı (Haziran 2023) ve Gelecek Zirvesi (Eylül 2024) ile bağlantılı uluslararası etkinlikler serisinin bir parçası olan bu zirve, başka devlet ve hükümet başkanlarını da ağırlayacak ve partner ülkelerde “spor ve kalkınma” projelerine yönelik ortak ilgiyi vurgulayacak. Paris 2024’ün mirası daha ileriye taşıyacak umudunu taşıyor.

IOC ve Fransız Cumhurbaşkanlığı Ofisi tarafından ortaklaşa düzenlenen bu Zirve, devlet ve hükümet başkanları, uluslararası örgütlerin liderleri, sporcular, spor hareketinin temsilcileri (Fransız ve uluslararası federasyonlar, Olimpik Hareket, dernekler ve girişimciler) ile kalkınma finansçılarını içeren yaklaşık 500 katılımcıyı ağırlayacak. Bu inisiyatif, 2018’den beri bu konularda güçlü bir şekilde taahhütte bulunan Agence française de développement (AFD) Grubu tarafından destekleniyor.

Zirvenin amacı, eğitim ve istihdam, sağlık ve beslenme, eşitlik ve dahil edicilik, sürdürülebilirlik ve miras, finansman ve etki ölçümü olmak üzere beş alanda küresel bir “spor ve sürdürülebilir kalkınma” girişimi başlatmaktır. Zirve, yakında açılacak etkinlik web sitesinde Fransızca ve İngilizce olarak ve ortakların sosyal medya platformlarında canlı yayınlanacak.

Kaynak:

https://olympics.com/ioc/news/international-summit-on-sport-and-sustainable-development-on-25-july-2024-in-paris-for-the-pre-opening-of-the-olympic-and-paralympic-games