2023 Dünya Atletizm Şampiyonası’nın sürdürülebilirlik hedefleri

2023 Dünya Atletizm Şampiyonası’nın sürdürülebilirlik hedefleri

Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de düzenlenecek 2023 Dünya Atletizm Şampiyonası’nın organizatörleri sürdürülebilirlik planlarını açıklarken 40 ağaç dikerek mini bir ormanı hayata geçirdi.

1983 yılında Helsinki’de düzenlenen ilk açık hava Dünya Şampiyonasından bu yana geçen 40 yılı kutlamak amacıyla Budapeşte’deki stadyum alanına 40 ağaç dikildi.

Ağaç dikimine katılan okul öğrencileri ile birlikte 2017 yılında Londra’da düzenlenen Dünya Atletizm Şampiyonasında 110 metre engellide bronz madalya kazanan ve şu anda Budapeşte 2023 oyunlarının elçisi olan Balazs Baji ormanda koşu parkuru gerçekleştirdi.

Budapeşte 2023 CEO’su Balazs Nemeth, ‘’Dünya Şampiyonları sadece dokuz gün süresince yapılan yarışmalarla sınırlı değil, etkinliğin geride bıraktığı olumlu miras çok önemli’’ dedi.

‘’Bu amaçla, ülke nüfusunu harekete geçirmeye, kentsel yeşil alanları geliştirmeye, toplu taşımaya, atık yönetimine ve çevre sorunları konusunda farkındalığı artırmaya odaklanan kapsamlı bir sürdürülebilirlik programı uyguluyoruz’’ ifadelerini kullandı.

Ağaç dikim seremonisine katılan World Athletics CEO’su Jon Ridgeon, sürdürülebilirlik çabalarını överek, ağaç dikiminin yerel halk için önemine dikkat çekti.

Bu yıl 19-27 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek olan Dünya Şampiyonası, 36 bin kapasiteli yeni bir stadyum olan Ulusal Atletizm Merkezi’nde düzenlenecek.

Şampiyonların ardından stadyumun kapasitesi 14 bine düşürülerek, 2024 yılında halka açık park alanına dönüştürülecek.

Stadyumun bulunduğu sahaya 500’den fazla ağaç ve 2 bin adet funda dikildi.

Budapeşte merkezli bir ormancılık şirketiyle işbirliği dahilinde yürütülen yeşillendirme programı kapsamında binlerce ağaç daha dikilecek.

Diğer sürdürülebilirlik girişimleri arasında, su balonları, çeşmeler ve yeniden kullanılabilir şişeler devreye alınarak tek kullanımlık plastik şişelerin azaltılması yer alıyor.

Toplu taşıma için indirimli biletler uygulamaya konulurken, taraftarların stadyuma erişiminde yaya yolculuğunu teşvik etmek için nehir boyunca yürüyüş alanları düzenlenecek.

Dünya Atletizm Şampiyonası’nın sosyal sorumluluk taahhüdünün en önemli bileşeni, etkinliği herkes için uygun fiyatlı ve erişilebilir kılmak.

Organizasyon Komitesi bunlara ek olarak, Schoolhero programı aracılığıyla daha fazla öğrenciyi Dünya Şampiyonalarına katılmaya teşvik ederken, kurumsal topluluklara, sivil topluma ve dezavantajlı gruplara indirimli biletler sunmak yoluyla çeşitli girişimler başlatıyor.

Kaynak:

https://www.insidethegames.biz/articles/1136762/budapest-2023-forest-sustainability

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar