2020’de etkili olacak sosyal girişimcilik trendleri

2020’de etkili olacak sosyal girişimcilik trendleri

Sosyal girişimcilik yavaş yavaş başroldeki girişimciliğin yerini almaya başladı. Geçtiğimiz birkaç yılda, sosyal girişimlerin sayısında önemli bir artış yaşandı. Sosyal girişimciler, insanların yaşamları üzerinde büyük bir etki yaratacak uzmanlığa, bilgiye ve devamlılığa sahip olduklarının farkına vararak, sosyal faydaya daha çok ağırlık vermeye başladı.

Sosyal girişimler, toplumun tüm yönlerine katkıda bulunuyor, destekleyici ve yaşamı değiştiren olanaklar sunuyor ve çok sayıda kişiyi projelerine çekerek milyonlarca dolar üretiyor.

İster kendi sosyal girişiminizi kurmayı düşünün, ister yatırımcı bulmaya çalışın, işte bilmeniz gereken birkaç sosyal girişimcilik trendleri.

1- Toplumsal değişime çığır açan yaklaşımlar

“Sosyal girişimcilik” terimi, sosyal sorunlarda yoğun bir şekilde değişim yaratan sosyal inovasyona dönüşüyor. Örneğin, çocuk işçiliğini moda yoluyla sona erdirmeyi hedefleyen Etiyopya’daki bir sosyal girişim gibi.

2020 yılında, sosyal girişimcilerin topluma değer yaratmak için kural dışı çözümler üreterek yenilik yapmaları gerekiyor. Toplumlarında küresel olarak tanımlanan konular için üstün, yenilikçi ve kaliteli çözümler sunmak zorundalar.

2- İhtiyaç sahiplerinin kendi kendilerine yardımcı olmasını sağlamak

Sosyal girişimcilik, sadece toplumun sorunlarını çözmekle kalmayıp, kendilerine yardımcı olabilmeleri için toplumları güçlendirmeye odaklanıyor.

Örneğin, Kenya’daki durumu düşünün. British Council’e göre, kooperatifler ülkenin GSYİH’nın yüzde 45’ini oluşturuyor ve kamu veya özel sektörden daha fazla gelir elde ediyor. Sosyal girişimler, hayatları korumaya yardımcı olabilecek tesisler ve ürünlerle birlikte, en çok ihtiyaç duyulan alanlarda istihdam olanakları sağlamalılar.

3- Kapsayıcılığın ve çeşitliliğin artırılması

Sosyal girişimler, farklı bireylere hitap ederek insanların yaşamlarını değiştirmede büyük rol oynuyor. Bu yüzden sosyal alanda çok daha fazla çeşitliliğe tanık oluyoruz.

Santander tarafından yayınlanan bir raporda, Birleşik Krallık’taki sosyal girişimlerin yaklaşık yüzde 40’ı kadınlar tarafından yönetilmekte, yüzde 31’i siyahi, Asyalı veya azınlık etnik yöneticilere sahip ve yüzde 40’ı engelli bir müdüre sahip.

Bu nedenle, 2020 yılında geçmişinizin ne olduğu, nerede olduğunuz ya da hayatta karşılaştığınız zorlukların önemi yok. Bir sosyal girişim olarak önemli olan, sizin çeşitliliği ne kadar kabullendiğiniz. Bu, işletmelere beslenmeleri ve gelişmeleri için daha iyi bir fırsat verecek.

4- Finansal olarak karlı sosyal işletmeler

Sosyal girişimciliğin çıktığı ilk dönemlerde, önemli sosyal inovasyonları başlatan kuruluşların çoğu kar amacı gütmeden yola çıktı. Şu an ise sosyal girişimcilik, sayısız genç birey için finansal olarak uygulanabilir bir girişim türü.

Bu nedenle, Filipinler’deki sosyal girişimlerin yaklaşık yüzde 25’i, kar amacı gütmeyen iş düzenlemelerinin birleşmesi olan çok örgütsel sistemler haline geldi. Social Enterprise UK’ye göre, sosyal girişimlerin neredeyse yüzde 50’si kar elde ederken yüzde 26’sı ise kar-zarar oranlarının eşit olduğunu bildirdi. Bu da çoğunluğun parasal olarak istikrarlı olduğunu gösteriyor.

Dahası, sosyal girişimler mümkün olan her yerde parasal sürdürülebilirlik için çabalıyor. Ticari olarak uygulanabilir bir çerçeve oluşturmak için pazar güçlerinden yararlanarak, şirket uygulamalarını ve felsefelerini benimsiyorlar. Bu trend önümüzdeki yıllarda da devam edecek.

5- Sonuç

Sosyal girişimcilik, olumlu bir sosyal değişimin gerçekleştirilmesi için artık belirli bir ülke veya belirli bir toplumla sınırlı olmayan bir gündem. Önümüzdeki yıllarda da, daha çeşitli ve kapsayıcı hale gelmesi bekleniyor.

Her ne kadar bu dört trend ortaya çıkan sosyal girişimleri analiz etse de, başarı anahtarının bu girişimlerde insan kaynağını sürdürmek olduğuna inanıyoruz. Üst düzey yetenekleri takdir etmeyi, tanımlamayı ve geliştirmeyi öğrenir ve başarılı olmaları için ihtiyaç duydukları tüm gerekli araçları sağlarsak, sosyal gelişim daha da ileri gidebilir.

Kaynak: https://gritdaily.com/social-entrepreneurship-trends-2020/

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar